Čuvanje krvi iz pupkovine

12-10-2011

Krv iz pupkovine je krv koja ostaje u pupkovini i posteljici nakon poroda i normalno se s njima odbacuje. No, ta krv je bogati izvor djetetovih krvotvornih matičnih stanica koje su genetski jedinstvene zbog svoje nezrelosti. Matične stanice su zajedničke ishodišne stanice našeg tijela jer od njih ovisno o potrebama, te stimulaciji različitim faktorima rasta nastaju sva druga tkiva, organi i sustavi. One su u stanju diferencirati se i sazrijeti u bilo koju vrstu krvnih stanica kako dijete raste (eritrociti, leukociti, trombociti...) jednako kao i matične stanice iz koštane srži, a nedavno je otkrivena njihova sposobnost da se diferenciraju ili mijenjaju u druge vrste stanica u tijelu. U odrasle osobe krvotvorne matične stanice nalaze se samo u koštanoj srži (1-4% stanica koštane srži) i krvi (oko 0,03-0,08 % stanica krvi), a u krvi iz pupkovine se pak u vrlo malom volumenu nalaze u velikom broju. U koštanoj srži matične stanice imaju najveću proliferacijsku sposobnost. Jedna matična stanica sposobna je stvoriti oko 106 potrebnih zrelih stanica krvi tijekom 20 dioba.

Ta otkrića daju ogromnu nadu za liječenje i izlječenje nekih čestih bolesti, kao što su leukemije, bolesti srca, moždani udar i Alzheimerova bolest.

Kako se prikuplja krv pupkovine?

Te vrijedne stanice mogu se prikupiti jedino odmah nakon poroda. Prikupljanje krvi iz pupkovine ne može nauditi bebi jer se ne uzima njoj. Normalan tijek poroda neće se mijenjati radi prikupljanja krvi iz pupkovine. Sam postupak traje samo nekoliko minuta, jednostavan je, siguran i bezbolan, a može se primijeniti i kod vaginalnog poroda i kod carskog reza te pri višestrukoj trudnoći. Nakon što se pupčana vrpca prereže, krv se odvodi iz posteljice i preostalog dijela pupčane vrpce, otuda i naziv „krv iz pupčane vrpce“.

Metode uzimanja krvi su prikupljanje špricom ili vrećicom. Kod upotrebe šprice prikupljanje sliči vađenju krvi kod krvnih pretraga. Nakon što je beba rođena, a pupkovina vezana i odrezana, krv se izvuče iz pupkovine prije nego što se ona odbaci. Prikupljanje vrećicom je slično, samo što se u ovom slučaju koristi gravitacija da bi se krv ispraznila u vrećicu.

Šprice ili vrećica označuju se jedinstvenim barkodom, a taj broj se dodjeljuje i rođenoj bebi. Na taj način uklanjaju se moguće pogreške da dođe do zamjena. U svijetu postoje moderni laboratoriji i banke krvi specijalizirane za obradu i čuvanje osnovnih stanica iz krvi pupkovine. Krvotvorne matične stanice se tamo izdvajaju iz ostalih dijelova krvi, čuvaju u sredstvu za pohranu te smrzavaju.

Te su stanice odmah spremne za upotrebu kad bude potrebno. Njihovo očuvanje smatra se nekom vrstom osiguranja ili biološkim bogatstvom za cijelu obitelj.

Zašto sačuvati krv iz pupkovine za vašu obitelj?

Obitelji koje su pohranile krvotvorne matične stanice svojih beba u mogućnosti su da iskoriste ove uzbudljive napretke u medicini. Matične stanice važno su biološko bogatstvo, a istraživači i dalje proučavaju mogućnosti upotrebe osnovnih stanica iz krvi pupkovine u budućnosti. Nedavna istraživanja u području onkologije pokazala su da je vjerojatnost da će osoba trebati iskoristiti svoje matične stanice za liječenje do svoje 21 godine 1:2700, a vjerojatnost da će ih neki član obitelji moći koristiti je 1:1400. Matične stanice mogu se uzeti ili od pacijenta ili odgovarajućeg člana obitelji iz koštane srži ili iz sačuvane krvi iz pupčane vrpce. Evo nekoliko razloga zašto je bolje uzeti stanice iz krvi iz pupčane vrpce umjesto iz koštane srži:

 • Matične stanice u krvi pupkovine nezrelije su i veća je mogućnost da odgovaraju i drugim članovima obitelji nego one iz koštane srži. Istraživanja su pokazala da se stopa preživljavanja udvostručuje kada osoba koristi vlastite matične stanice iz pupčane vrpce ili stanice nekog člana obitelji, u usporedbi s upotrebom matičnih stanica uzetih iz spremišta matičnih stanica od donatora koji nije u krvnom srodstvu.
 • Matične stanice iz krvi pupkovine povezuju se sa smanjenjem pojave odbacivanja transplantata tzv. bolesti „transplantat protiv primatelja“ u usporedbi s liječenjem koje uključuje druge izvore matičnih stanica (koštana srž ili krv). Ova vrsta odbacivanja vodeći je uzrok smrtnosti kod pacijenata koji dobiju transplantat matičnih stanica.
 • Posjedovanje vlastitih uzoraka omogućava trenutnu dostupnost i genetski savršeno odgovarajući uzorak (mala mogućnost odbacivanja). Iako koštana srž također može biti izvor matičnih stanica ukoliko je potrebno, matične stanice iz krvi pupčane vrpce su puno kompatibilnije s članovima obitelji, što povećava šansu da će član obitelji moći prihvatiti presađivanje srodnih matičnih stanica.
 • Iako je mogućnost da će netko iz obitelji koristiti krv iz pupčane vrpce za liječenje raka mala, vjerojatnost da će se te stanice koristiti za liječenje raznih drugih bolesti je dovoljno vjerojatna da treba razmisliti o tome.

Bolesti koje se tretiraju matičnim stanicama

Bolesti koje se tretiraju matičnim stanicama ne tretiraju se samo stanicama iz krvi pupkovine, ali njihova upotreba u spašavanju života počela je još 1988. godine.

Autotransplantacija ili autologna transplantacija matičnih stanica danas se uglavnom primjenjuje u liječenju malognih ne-Hodgkinovih limfoma, Hodgkinove bolesti, akutnih leukemija i multiplog mijeloma, a rezultati se postižu i kod liječenju nekih solidnih tumora, npr. karcinoma dojke, tumora testisa i neuroblastoma.

Nedavno su pak znanstvenici otkrili neke nove mogućnosti liječenja bolesti i ozljeda. Popis takvih bolesti raste svake godine kako istraživači proučavaju ovo zanimljivo područje. U budućnost će se možda koristiti za sljedeće:

 • Srčani udari. Liječnici su pacijentima koji su doživjeli srčani udar ubrizgali matične stanice u oštećeni srčani mišić da bi vidjeli hoće li stanice generirati novo srčano tkivo. Za sada su rezultati vrlo obećavajući.
 • Bolesti koronarnih arterija. Matične stanice su ubrizgane u srce pacijenata sa začepljenim arterijama. Matične stanice pomogle su rastu novih krvnih žilica pored začepljenih arterija poboljšavajući protok krvi u dijelovima srca koji su mogli biti oštećeni.  
 • Krvožilne bolesti. Matične stanice pomogle su rastu novih krvnih žilica pored suženih ili oštećenih arterija u ekstremitetima te su tako pomogle u vraćanju u prijašnje stanje kod smanjenog protoka krvi.  
 • Oštećenja živaca i mozga. Nedavna istraživanja u laboratorijskim uvjetima pokazala su da se ljudske matične stanice mogu razviti u živčane stanice. Značenje tog otkrića za liječenje raznih neuroloških problema je zapanjujuće.
 • Moždani udari. Istraživanja su pokazala da ubrizgavanje ljudskih matičnih stanica u štakore poboljšava rad mozga nakon moždanog udara ili traumatskih povreda mozga.
 • Multipla skleroza. Blaga poboljšanja pokazali su pacijeniti s multiplom sklerozom nakon ubrizgavanja matičnih stanica. Ukoliko znanstvenicima uspije i nadalje prokazati da matične stanice imaju mogućnost regeneriranja oštećenog ili bolesnog tkiva mozga, tada bi mogućnost liječenja neuroloških bolesti poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i Alzheimerove bolesti bila puno veća.
 • Dijabetes je još jedna bolest koja pogađa sve više i više ljudi. Ukoliko bi matične stanice mogle regenerirati tkivo gušterače, to bi većini dijabetičara olakšalo život.

 

U Hrvatskoj se pohrana autolognih krvotvornih matičnih stanica primjenjuju samo na oboljeloj djeci.

 

Izvori:

www. cordblood.com

www. askdrsears.com

Prevele: Eva P, Andrea G.

Objavljeno: 16. veljače 2006.