Čajevi i dojenje

12-10-2011

Jedan od najčešćih mitova koji stoje na putu uspješnom dojenju je da je bebama potreban čaj. Često se mamama savjetuje davanje čaja između podoja kako bi se utažila bebina žeđ, ublažili grčevi ili «smirila» beba. Zašto to nije preporučljivo?

Bebi do 6 mjeseci starosti potrebno je i dovoljno samo majčino mlijeko; njezin probavni sustav nije spreman primati nikakvu dohranu (iako ponekad to zaboravljamo, čaj je upravo to – dohrana) i davanje čaja, čak i u malim količinama može stvoriti probleme kako za bebu, tako i za majku.

Čaj (ili voda) puni bebin želučić i ona je manje zainteresirana za dojenje, ne dobiva dovoljno hranjivih tvari koje su joj potrebne i zbog toga može slabije dobivati na težini. Kod majke se povećava vjerojatnost prepunjenosti dojki jer beba koja pije čaj provede manje vremena na dojci. Osim toga, remeti se uspostava proizvodnje mlijeka po načelu ponude i potražnje. Proizvodnja mlijeka je ovisna o tome koliko često, koliko dugo i koliko efikasno beba siše. Beba koja između podoja dobiva čaj ili vodu imat će veće razmake između podoja, pojest će manje mlijeka i moguća je manja učinkovitost sisanja. Sve to će utjecati na smanjenje mamine proizvodnje mlijeka.

Istraživanja pokazuju da davanje čaja u prvim danima nakon poroda povećava razinu bilirubina u krvi. On se najviše izlučuje mekonijem, a kolostrum ima laksativni učinak i, pomažući bebi da mekonij izbaci što prije, utječe na snižavanje razine bilirubina. Čaj, kao i adaptirano mlijeko, može kod malih beba izazvati preosjetljivost ili alergiju. Ako se daje na bočicu, može doći do konfuzije bradavice. Beba na sasvim različit način siše dojku nego dudu te veliki broj beba kojima je u prvim tjednima ponuđena bočica imaju ozbiljnih problema s dojenjem.

Kad se beba rodi, njezin probavni sustav je nezreo i porozan pa je majčino mlijeko savršena hrana za njega: sve osim majčinog mlijeka narušit će bebin idealni razvoj. Majčino mlijeko pomaže sazrijevanju probavnog sustava tako što oblaže crijeva zaštitnim filmom i ona postaju manje porozna, štiteći tako bebu od mogućih alergija. Čaj ili voda ispiru taj zaštitni sloj i mogu izazvati probavne smetnje kod bebe ili potaknuti razvoj alergija.

Rano uvođenje dohrane (vode, čaja, adaptiranog mlijeka) je usko povezano sa skraćivanjem perioda dojenja, što može biti uzrokovano gore nabrojanim čimbenicima, ali i neizrečenom, neispravnom porukom koju mama dobiva kada beba dobiva nešto što nije majčino mlijeko – da njeno mlijeko nije dovoljno za njeno dojenče.

Isključivo dojenje, (što znači da beba ne prima osim majčinog mlijeka ništa – ni vodu, ni čaj, ni adaptirano mlijeko), jedan je od preduvjeta uspješnog dojenja. Ako je beba dojena na zahtjev onda nema opasnosti da će biti žedna. Sastav majčinog mlijeka se mijenja tijekom svakog podoja, pa je na početku podoja mlijeko vodenastije i služi za utaživanje žeđi, a na kraju je masnije i služi za utoljavanje gladi. Upravo zbog tog prvog vodenastog mlijeka bebi nije potrebna nikakva dodatna tekućina, čak i u vrućim ljetnim mjesecima. Dovoljno je ponuditi bebi dojku svaki put kada je zatraži.

Pripremila: MajaK

Objavljeno: 20. siječnja 2007.

 

Tekstovi o dojenju, kao i fotografije na stranici www.roda.hr vlasništvo su udruge Roda i ne smiju se prenositi bez odobrenja. Ukoliko želite širiti znanje o dojenju pozivajući se na naše stranice, kontaktirajte nas na e-mail adresu dojenje@roda.hr. Hvala.