Body piercing, tetoviranje i trudnoća

12-10-2011

Je li sigurno napraviti piercing tijekom trudnoće?

Bez razlike, mislite li napraviti piercing na bradavici dojke, spolnom organu ili pupku, razmislite! Bušenje kože tijekom trudnoće je rizično jer može doći do infekcije koja se može proširiti krvotokom. K tome, kada ste trudni, imunitet je oslabljen pa ste osjetljiviji na infekcije.
Što ako ste već napravili piercing, tj. već ga imate otprije, i trudni ste? Ne bojte se, postojeće stanje tijela ne može štetiti nerođenom djetetu. Pročitajte daljnje savjete kako se brinuti o svom piercingu.

Trebam li odstraniti prsten iz pupka?

Neće samo vaš omiljeni par traperica postati neudoban kako se budete proširivali u struku. Ako postane pretijesno za vaš prsten u pupku, odstranite ga ili ga zamijenite udobnijim komadom nakita. Zamijenite svoj prsten nakitom za tijelo izrađenim od titana ili teflona (poznat kao PTFE ili politetrafluoretilen) koji se prilagođava pupku koji raste. Vjerojatno nećete morati poduzeti ovakve mjere predostrožnosti ako je piercing u pupku najmanje tri ili četiri godine, jer je manje vjerojatno da će se rupa zatvoriti.
Ako vam je piercing tijekom trudnoće udoban i vaš liječnik to odobri, ostavite ga. Vjerojatnost da će piercing utjecati na sam porod vrlo je mala.
Rez koji se koristi tijekom većine carskih rezova nalazi se kod bikini linije i ne smeta mu prsten u pupku. A ako slučajno prsten u pupku bude uzrokovao probleme tijekom poroda, lako se može ukloniti.

Kako čistiti prsten u pupku?

Važno je održavati piercing čistim, posebno onaj u pupku jer je podložniji infekcijama. U pupku se lakše skupljaju bakterije.
Pažljivo perite to područje običnim sapunom i toplom vodom.

Trebam li ukloniti piercing s bradavice?

Kada je riječ o piercingu na bradavici dojke, najbolje ga je ukloniti kad ste trudni, pogotovo ako dojite. Piercing predstavlja rizik od gušenja za vaše dijete. Prsten na bradavici onemogućava da dijete ispravno obuhvati dojku te mlijeko može teći kroz rupu od piercinga.
Najbolje je da uklonite piercing s bradavice i pustite da rupa zacijeli. Kad dijete ne bude više dojilo, možete ponovno bradavicu ukrastiti piercingom.

Trebam li ukloniti piercing sa spolnog organa?

Neka udobnost bude vaš vodič. Ako vam genitalni piercing ne smeta tijekom trudnoće, ostavite ga. Ipak, uklonite ga kako se bliži termin poroda, jer širenje koje se događa tijekom porođaja može dovesti do toga da se piercing otrgne i tako dođe do dodatne traume.

Kako čistiti piercing na spolnom organu?

Brinite se o svom piercingu na spolnom organu kao i prije trudnoće, pažljivo perite to područje običnim sapunom i toplom vodom.

Tetoviranje

Tetoviranje u trudnoći nije u potpunosti sigurno jer je moguć rizik zaraze infekcijama kao što su hepatitis B, hepatitis C i HIV putem kontaminirane igle. Većina licenciranih umjetnika koji se bave tetovažama i piercingom koristi sterilne instrumente, tako da je mala vjerojatnost – ali ne želite se izlagati tom riziku ako očekujete dijete.
To isto vrijedi i dok dojite jer možete infekciju prenijeti na dijete.

Kako njegovati tetovažu?

Na sreću, postojeća tetovaža neće utjecati na vaše dijete, ali dijete koje raste u vašem tijelu može utjecati na tetovažu, ako se nalazi na mjestu koje je podložnije strijama. Strije mogu iskriviti tetovažu ili izbrisati njenu boju.
Preporučuje se svakodnevno korištenje vlažnih krema barem dvaput dnevno. Svaki losion za tijelo je dobar, posebno oni sa shea maslacem jer tvori zaštitni sloj na koži. Izvrsno je mazanje tijela dječjim uljem. Utrljajte ulje kružnim pokretima i probajte polako rastezati kožu. Iako nema znanstvenog dokaza da kreme protiv strija sprečavaju njihivu pojavu, takve kreme održavat će vašu kožu vlažnom.
Što ako ste probali sve kreme i losione kako biste spriječili strije, ali vaša tetovaža izgleda grozno? Srećom, vaša se tetovaža nakon poroda može prepraviti. Pričekajte dok vratite svoj tjelesni tonus prije trudnoće, onda je vrijeme za popravljanje tetovaže. Razlike u teksturi koje su uzrokovale strije ne mogu se ispraviti, ali je moguće popraviti boje na tetovaži.  

Tetoviranje kanom

Zadnjih 5000 godina žene diljem svijeta ukrašavale su svoja tijela kanom. Iako nema istraživanja vezanih uz štetnost kane u trudnoći, ove privremene tetovaže na biljnoj osnovi čine se sigurnima, ako se držite nekih pravila. Kao i kod svih kozmetičkih proizvoda za uljepšavanje, dobro je prije korištenja kane konzultirati se s liječnikom .
Kada ste trudni, vaša koža je osjetljivija, postoji vjerojatnost da će doći do alergijske reakcije na boju. Zamolite onoga tko oslikava tijelo da napravi test na manjem dijelu kože i pričeka 24 sata kako bi se smanjio rizik iritacije kože.
Važno je naglasiti da postoje različite vrste kane. Budite sigurni da umjetnik kod kojeg radite tetovažu koristi čistu, prirodnu vrstu, koja boji kožu tamnosmeđom bojom i traje jedan do četiri tjedna. Klonite se crne varijante koja sadrži para-enilendiamin, kemijsku supstancu koja može uzrokovati pojavu blistera, opeklina i drugih kožnih reakcija koje mogu trajati nekoliko mjeseci.
Ako ćete ukrašavati tijelo kanom dok ste trudni, budite sigurni da vaš umjetnik tetovaže ima dobre preporuke i koristi kvalitetan proizvod. Klonite se uličnih majstora i „uradi sam“ kana setova koji nerijetko koriste crnu kanu.

Izvor: www.babycenter.com

Prevela: DanijelaH

Objavljeno: 31. kolovoza 2006.