Andrea Robertson - Angažirajte i očeve

12-10-2011


Andrea Robertson je savjetnica za edukaciju o porodu iz Sydneya u Australiji. Među njenim pisanim djelima nalaze se: ‘Priprema za porod’, ‘Olakšati porod’, ‘Davanje moći ženama’ te ‘Priručnik za babice’. U svojoj ulozi direktorice Saveza za edukaciju o porodu, nevladine udruge za obuku, pokroviteljica je i organizatorica studija za Stručnu diplomu edukacije o porodu, prvoga na svijetu. Također vodi vrlo hvaljene seminare o edukaciji i o praktičnom dijelu posla za babice i buduće učitelje u Australiji i mnogim drugim zemljama.

 

Mnoge se babice žale kako su očevi u rodilištu 'beskorisni'. Sjede, čitaju novine, vrzmaju se i stalno su nekom na putu ili postanu nervozni i emotivni te stvaraju dodatnu brigu ženi koja rađa. U nekim bolnicama se još inzistira na zastarjelim pravilima poput onog da 'sa ženom smije biti samo jedan pomagač' iako je istraživanjem jasno dokazano da dobra 'društvena potpora' skraćuje trajanje poroda i čini ga manje bolnim. U takvim bolnicama žena se često može osloniti samo na oca djeteta jer joj ne smije biti prisutna neka od prijateljica i tako se jadni tata nađe u ulozi osobe na kojoj leži sva odgovornost za njenu udobnost i dobrobit – pomisao koja čini i najjače muškarce uplašenima i nesigurnima.

Mnogi muškarci (ali ne svi) žele pomoći svojim partnericama za vrijeme poroda te srdačno dočekaju priliku da se odmah nakon poroda povežu sa svojim djetetom. Da bi iz ove prilike izvukli što je više moguće, potrebno im je pružiti uvid i informaciju da bi se i oni što bolje pripremili za sve što se može dogoditi u toj situaciji. Nije ispravno očekivati od njih da pruže praktičnu pomoć i emocionalnu podršku ako nisu imali nikakvu obuku o tome što moraju napraviti.

Uključiti muškarce u opsežne programe prenatalne edukacije je razborita ideja. Kada funkcioniraju kao momčad, par (uz bilo koju drugu osobu koju je žena pozvala za podršku) uči praktične mjere koje mogu poduzeti kako bi si pomogli analizirajući kako se nositi s vlastitim strahovima i očekivanjima. Ako je program pažljivo sastavljen tako da uključuje i muškarce te priznaje njihov doprinos, ne samo da može svima biti zabavan, nego se može prenijeti i puno više vrijednog znanja, primjenjivog u svim aspektima roditeljstva.

Što 'pali' na tečajevima o porodu? Slijedi nekoliko isprobanih ideja za aktivnosti. Kad ih budete uvrštavali u svoj program, razmislite o svojim krajnjim ciljevima i koliko se te ideje uklapaju u vašu viziju. Odvojite vremena da ih jasno predstavite, a poslije i ocijenite tražeći od polaznika povratne informacije koje vam mogu pomoći da usavršite predstavljanje na budućim tečajevima.

 

Grupne diskusije samo za muškarce:

Isprobajte rad s manjom grupom u kojoj su samo muškarci što se bave temama koje su im važne. Ovo muškarcima omogućuje da daju potporu jedni drugima i diskutiraju teme koje su im od zajedničkog interesa. Pružanje ovakvih prilika daje muškarcima priznanje njihove posebne perspektive – one muškog partnera te njihove važnosti u razdoblju kada je uobičajeno da žena bude u središtu pozornosti. Dobre natuknice za diskusiju su:

  • Pozitivni i negativni aspekti ove trudnoće za mene
  • Mjere pomoći koje joj mogu ponuditi za vrijeme poroda
  • Što mogu učiniti za svoju partnericu tijekom poroda

 

Istraživanje emocionalnih potreba:

Dobro može poslužiti ‘kutija za brige’ u koje se mogu ubaciti anonimni komentari i pitanja. Kutiju možete isprazniti na početku sata i riješiti sva pitanja prije početka glavnog dijela programa.

Može vam se pridružiti i novopečeni otac koji bi govorio o svojim iskustvima, te otvorio diskusiju o ulogama i dužnostima. Specifična ‘otvorena’ pitanja mu se mogu postaviti da bi potakla daljnju raspravu o nekim temama:

  • Kakav je osjećaj biti prisutan na porodu?
  • Što vam je bilo najteže napraviti tijekom poroda?
  • Kako je nova beba promijenila i koji utjecaj je imala na vašu svakodnevicu?

 

Praktično rješavanje problema:

Muškarci vole akciju, a mogućnost upravljanja nekom situacijom laska njihovom zaštitničkom i osjećaju odgovornosti. To podrazumijeva da moraju nečim biti zauzeti, što je puno ugodniji osjećaj od bespomoćnosti i ranjivosti. Postoji mnogo aktivnosti koje možete uvrstiti u program kako bi muškarce ohrabrili da se angažiraju u proces rješavanja problema:

'Što ako…?' – kartice s navedenim scenarijima koji opisuju probleme i teme koje će možda trebati riješiti tijekom poroda ili roditeljstva. Igranje uloga može dati vrijednu praksu u vlastitoj afirmaciji pri rješavanju problema time što se 'prohoda' kroz sve situacije, uvježbaju se reakcije te istražuju razne strategije. Ovo ne podrazumijeva nužno 'glumu' – bilo koja izmišljena situacija, čak i traženje da polaznici u sebi zamisle reakciju ili sudjelovanje u situaciji prikazanoj na nekoj slici  - sve je obuhvaćeno izrazom 'igranje uloga'. Budite pažljivi da ovo sudjelovanje predstavite u trećem licu kako biste izbjegli davanje lažnih očekivanja. Na primjer, stvorite sliku izmišljene žene u rodilištu i pitajte muškarca da zamisli što bi njen partner mogao učiniti za nju – sigurnije je nego tražiti od njega da zamisli da njegova žena rađa.

Napraviti popise svega što mogu poduzeti u određenim okolnostima može biti korisno. Na primjer:

  • 'Što ako pukne vodenjak, ali još nema trudova?'
  • 'Što joj može pomoći ako se za vrijeme prijelaza osjeća kao da ne vlada situacijom?'
  • 'Kako možete biti sigurni da je počeo pravi porod?'

 

Posjet rodilištu da vide kako to izgleda i gdje što stoji:

Ovo je najbolje izvesti kao 'generalnu probu', gdje par zajedno isprobava kako se koriste stolice, lopte i prostirke, gdje se nalazi 'guska' za nuždu, kako nabaviti hranu i piće za osvježenje, kako se pomiče krevet, gdje se nalazi i kako radi tuš, gdje naći čiste ručnike, itd.. Bitno je da u ovoj situaciji sve ide kroz praksu – ako im kažemo da smiju samo 'gledati, ali ne i dirati', odnosimo se prema njima kao prema djeci i oni će se osjetiti podcijenjeno, neželjeno i neugodno.

Najvažnije je pitanje za muškarce često: 'Kada je trebam voditi u bolnicu?', što je scenarij koji ćete morati razraditi. Obzirom da je ovo jedan od glavnih razloga zašto muškarci pohađaju prenatalne tečajeve, ako se s tim pitanjem uhvatite u koštac ranije u programu, oni će vjerojatno osjetiti da ste se stvarno posvetili i njihovim potrebama i bit će spremni na još puno više!

Muškarci su divan dodatak grupi na tečaju. Oni nude različite i vrijedne perspektive i donose sa sobom bogatstvo drugih vještina iz drugih sfera života koje su primjenjive tijekom poroda i cijelog roditeljstva. Što ih više uključujemo u trudnoću, oni će se osjećati ugodnije u rodilištu, a to će biti korisnije za svakoga.

 

 

 

Izvor: http://www.acegraphics.com.au
Tekst prevela: Ana Marija S.