5 želja za 5 godina RODA

12-10-2011

1. želja ... Povećanje rodiljnih naknada na dodatnom rodiljnom dopustu.
Trenutno su naknade za rodiljni dopust od šest mjeseci do godinu dana djeteta 1.600 – 2.500 kn. Naša je želja da se gornji limit barem izjednači s proračunskom osnovicom, koja trenutno iznosi 3.326 kn.

2. želja ... Usvajanje postupnika za skrb tijekom normalnog poroda.
Danas je rodiljama gotovo nemoguće othrvati se raznim intervencijama i pritiscima tijekom poroda koji protječe sasvim normalno. Naša je želja omogućiti ženama i novorođenčadi dobrobiti prirodnog poroda kroz usvajanje znanstveno utemeljenog postupnika.

3. želja ... Osnivanje Povjerenstva za dojenje i uključivanje mehanizama zaštite dojenja u naše zakone.
Dojenje, kao optimalni način prehrane djeteta, nema adekvatnu pravnu zaštitu, majkama nedostaje pomoć i podrška kako zdravstvenih djelatnika tako i javnosti općenito. Želimo postaviti dobre temelje kako bi se stanje ispravilo.

4. želja ... Proglašenje neplodnosti bolešću.
Broj osoba s problemom neplodnosti povećava se - sad je to već 17% parova u reproduktivnoj dobi, a sve se manje novca odvaja za njihovo liječenje. Proglašenje neplodnosti bolešću tek je prvi korak uspostavi sustava odgovornosti za trenutno stanje i adekvatnom rješavanju problema.

5. želja ... Donošenje pedagoških standarda za vrtiće u skladu s potrebama djece 21 stoljeća.
Još uvijek su na snazi pedagoški standardi iz osamdesetih godina prošlog stoljeća! Želimo hitno donošenje novih pedagoških standarda koji će omogućiti kvalitetniji boravak djece u jaslicama i vrtićima.