...40

12-10-2011

Promjene koje osjeća trudnica

Konačno je došao i veliki događaj! U 40. tjednu trudnoće porodi se oko 70% trudnica, iako svega oko 3% trudnica na izračunati termin.

Nakon svih ovih mjeseci iščekivanja konačno će se roditi vaša beba.

 

Porođaj protječe u 4 faze:

  • I faza: faza otvaranja vrata maternice
  • II faza: porod djeteta
  • III faza: porod posteljice
  • IV faza: poslijeporođajna faza intenzivnog nadzora.

Faza otvaranja vrata maternice u principu najduže traje. Od prvih trudova do poroda djeteta u prosjeku prolazi kod prvorotkinje 12 - 16 sati i kod višerotkinje 8 - 12 sati. U ovoj fazi se uhodavaju trudovi - od slabih kontrakcija koje se javljaju svakih pola sata na početku ove faze, pa sve do jakih, snažnih trudova koji dolaze svake 2 - 3 minute i koji su znak brzog dolaska djeteta na svijet.

Kada se glavica spusti sasvim na izlaz zdjelice, a trudovi otvore materično ušće u potpunosti, javlja se nagon za tiskanjem, snažni i potpuno nehotični pritisak nadolje kojim će se bebina glava sve više i više potiskivati na van. Osobito obratite pozornost na vaše disanje u ovo vrijeme i poslušajte upute primalje! Nakon rođenja glavice u svega nekoliko minuta rodit će se i cijelo tijelo bebe.

Maternica se lagano kontrahira što dovodi do odvajanja posteljice. Posteljica se zatim u nekih 10 - 15 minuta nakon rođenja djeteta porodi spontano ili blagim povlačenjem za pupkovinu od strane primalje.

Nakon porođaja ginekolog pregledava porođajni kanal i zbrinjava eventualno nastale povrede. U rađaonici ćete ostati još nekih 2 sata, a primalja će redovito kontrolirati vaš izgled, tlak i intenzitet poslijeporođajnog krvarenja.

Vaša beba

Nakon poroda djeteta nastupa kratka pauza u kojoj ste vjerojatno oduševljeni prvim susretom s vašom bebom. U ovo vrijeme primalja reže pukovinu i zbrinjava ranu na pupku bebe. Slijedi prvi pregled bebe koji se obavlja odmah nakon rođenja u 1. minuti života, te potom ponavlja u 5. minutoj života. Ovaj test (Apgar-Score) obuhvaća ispitivanje otkucaja srca bebe, njeno disanje, mišićni tonus, boju kože i reflekse. Svaki od ovih parametara se ocjenjuje brojčano s 0, 1 i 2. Naravno da je najviša ocjena 10, a sve iznad 7 je normalno. Tako idealan Apgar score iznosi 10/10. Ukoliko je Apgar manji od 7, pozvat će se pedijatar, a ispitivanje bebe nastaviti na posebnom odjelu za bebe. Osim Apgar scora, beba će se naravno izvagati, izmjerit će se njena dužina kao i obujam glavice. Detaljnijim pregledom će se provjeriti zatvorenost kralježnice, spolni organi, pokretljivost kukova, odnosno isključiti druge nepravilnosti.

Vaša beba je dugačka 48 - 51 cm, i teška između 3.500 - 4.000 g, uz mogućnost velikih razlika.

Pripremila: Andrea G.Z.