...39

12-10-2011

Promjene koje osjeća trudnica

Ako to niste do sada učinili, najkasnije u 39. tjednu dogovorite pomoć u kući za vrijeme i nakon boravka u bolnici.

U ovim posljednjim danima pred porođaj pokušajte ostati mirni. Iskoristite Braxton-Hicksove kontrakcije, trudove spuštanja ili predtrudove kako biste vježbali opuštanje, kao i duboko disanje za vrijeme truda.

Kako se vrat maternice širi i skraćuje (otvara) i time priprema za porođaj, sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice i koji je do tada štitio plod od bakterija i infekcija, odvaja se i trudnica primjećuje sluzavi iscjedak ružičaste boje ili prošaran krvnim žilicama. Gubitak sluzavog čepa ne mora nužno značiti da je porođa počeo. To nije razlog za paniku, jer od ispadanja čepa do porođaja može proći i nekoliko dana.

Ali ako primijetite da vam je pukao vodenjak, vrijeme je za odlazak u rodilište. Plodova voda mora biti čista, prozirna. Ako je žuta, zelena ili smeđa, nazovite svog liječnika i odmah hitno odite u bolnicu.

Vaša beba

Prvi susret s vašom bebom bit će sigurno iznenađujući! Najvjerojatnije vam se njen prvi izgled neće tako strašno svidjeti! Beba može biti plavkasta, ljubičasta ili svijetložućkasta, često prekrivena različitim tvarima kao što su verniks, ostatak lanugo dlačica, vaša krv ili mekonium (bebina prva stolica). Visoka razina vaših spolnih hormona ostavlja trag i na bebinim spolnim organima i grudima koji su natečeni. Nerijetko se u prvim danima života bebe zna pojaviti i veoma oskudno mliječni iscjedak iz bebinih grudi. Ukoliko je porod dulje trajao, glavica zna biti izdužena, a lice natečeno. Nemojte uplašiti vašu bebu svojom reakcijom! Ona će puno bolje i ljepše izgledati već nakon prvog kupanja.

Vaša beba je dugačka oko 49 cm, i teška 3.000 - 3.250 g.

Pripremila: Andrea G.Z.