...38

12-10-2011

Promjene koje osjeća trudnica

Od 38. tjedna nalazite se u terminu. Pod širim pojmom termin označava se razdoblje od -2 do +2 tjedna u odnosu na izračunati datum porođaja.

Odlasci na kontrole vašem liječnika bit će svaki tjedan. Veoma često uz dosadašnje pretrage obavlja se i antenatalni kardiotokogram (CTG).

Radi se o aparatu koji elektroničkim putem bilježi otkucaje bebinog srca i uporedo s time kontrakcije maternice. Oko trbuha postave se dva šira pojasa od kojih svaki drži po jedan senzor (ultrazvučnog tipa) spojen na aparat s kojeg možete čuti otkucaje bebinog srca kao i vidjeti zapis na traci. Ovdje se radi o vanjskom CTG-u.

Ukoliko su prisutne bilo kakve smetnje ili naznake patnje djeteta, porod se nadzire do rođenja bebe unutrašnjim CTG-om. Radi se o maloj elektrodici koja se kroz rodnicu i otvoreno materično ušće pričvrsti na kožu glavice bebe. Ako već nije pukao, tom prilikom se vodenjak umjetno probuši. Nakon rođenja beba može imati malu ogrebotinu na mjestu gdje je bila pričvšćena elektroda, koja veoma brzo zarasta.

Zadnji tjedni trudnoće nose uz neizvjesnost i iščekivanje porođaja, dvije bitne stvari: pojačani dobitak na težini koji iznosi i do 500 g/tjedan i u većini se odnosi na povećano zadržavanje tekućine. Iz istog razloga nije rijetka pojava edema - otoka. Druga bitna pojava u ovo vrijeme je pojava još jedne vrste trudova. Nakon trudova spuštanja javljaju se predtrudovi i lažni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom - predtrudovi i lažni trudovi obično su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko ćete mirovati, sasvim nestaju.

Vaša beba

Vaša beba je savršeno spremna za porod! Već je poprilično debeljuškasta. Glavnina lanugo dlačica je nestala, a još se samo na pregibima zadržavaju naslage bjelkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. Ručice su obično prekrižene na prsima, a koljena privučena na prsa. Nokti dosežu vrhove prstiju. Spolni organi su na svom mjestu - testisi su se kod dječaka spustili iz trbuha u skrotum.

U zadnjih nekoliko tjedana u bebinim crijevima se nagomilava probavni materijal, zelenkasto-crne boje, koji se naziva mekonium. Mekonium se sastoji od kožnih stanica i lanugo dlačica koje su otpale u plodovu vodu, a beba ih je progutala, od oguljenih stanica crijevnog epitela, raspadnutih krvnih stanica i drugih tvari. Nakon poroda mekonium će biti prva izlučevina vaše bebe. Ponekada mekonium biva izlučen još i prije poroda, pa se beba rađa prekrivena ovim zelenkastim slojem.

Vaša beba je dugačka oko 48 cm, i teška 3.000 - 3.100 g.

Pripremila: Andrea G.Z.