30.03.2004. - Slobodna dalmacija - U splitskoj rađaonici nema mjesta za očeve

12-10-2011

REAKCIJA GINEKOLOGA NA AKCIJU KLUBA TRUDNICA "BEBA EVA"

U splitskoj rađaonici nema mjesta za očeve

Apsolutno sam pristalica toga da otac ili neka druga bliska osoba bude uz ženu na porođaju. Međutim to je u postojećim uvjetima rodilišta na Firulama nemoguće.
Ističe to prof. dr. Ivica Tadin, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split, napominjući kako njegov stav dijele i svi ostali članovi stručnog kolegija klinike.
Šefa splitske Ginekologije za mišljenje smo upitali nakon što je Klub trudnica "Beba Eva" organizirao akciju "Otac pri porodu u splitskom rodilištu", a peticiju su, kao znak potpore akciji, u nedjelju na Rivi potpisale 1423 osobe.
Prof. dr. Tadin ponavlja kako nije sporan dobitak za rodilje uz koje bi pri porodu bila neka bliska osoba, ali je sporan način na koji se akcija provodi.
- Mišljenja smo da se jedna takva akcija nije smjela organizirati bez konzultacije liječnika s klinike. A naša su vrata uvijek otvorena - napominje prof. dr. Tadin.
Konzultacijama bi se izbjegli nesporazumi, budući da, prema Tadinovim riječima, postojeća "kvadratura" rađaonice ne može podnijeti prisustvo još neke osobe, iako u "Bebi Evi" tvrde drukčije. Rađaonice, u kojima se dnevno u prosjeku obavi 12 poroda, prostorno su više nego oskudne, navodi prof. dr. Tadin, dodajući kako bi volio da mu netko objasni kako bi se u taj skučeni prostor moglo smjestiti 12 potencijalnih kandidata za prisustvovanje porodu, budući da i dio zdravstvenog osoblja iz rađaonice mora vani kada se u nju postavlja neki medicinski uređaj, primjerice vakuum pumpa.
Uz veće rađaonice, dodaje, za očeve bi trebalo osigurati i higijenski propusnik, a sve to će se osigurati u novoj ginekološkoj klinici, čiji početak gradnje Splićanke željno očekuju. Prof. dr. Tadin ističe kako bi stvaranje uvjeta u postojećim prostorima klinike bilo izuzetno zahtjevno i vrlo, vrlo skupo, pa je samim tim, u iščekivanju novog rodilišta, i besmisleno. A uz sve navedeno, dodaje, ne treba zanemariti ni edukaciju očeva, odnosno rodiljama bliskih osoba, za što je klinika također najpovoljnije mjesto.

D. ZENIĆ