25.11. – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

12-10-2011

Širom svijeta već dugi niz godina 25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama1. Ženske organizacije tim datumom uobičajeno započinju javna događanja, akcije i kampanje kojima je cilj osvijestiti javnost o tom problemu i potaknuti odgovorne na bolju prevenciju i učinkovitiju zaštitu žena svih dobi od nasilja kojemu su mnoge od njih i dalje izložene. Današnjim danom u brojnim zemljama svijeta već tradicionalno započinje šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama2, koji završavaju 10. prosinca na Dan ljudskih prava. Time se simbolično povezuju dva datuma radi isticanja da su ženska prava – a jedno od njih je i pravo na život bez nasilja – ujedno i ljudska prava.

 

Među specifičnim i manje prepoznatim oblicima nasilja nad ženama svakako je i porodničarsko nasilje ("obstetric violence"), novi termin kojim se opisuju svi postupci medicinskoga osoblja koji rezultiraju obezvlašćivanjem žena od njihovih tijela tijekom poroda. Oblike porodničarskoga nasilja čine nepravodobno i neučinkovito postupanje pri porodu u hitnim slučajevima, prisiljavanje žena da rađaju u položaju koji ne odgovara njihovim tijelima nego njihovim liječnicima, ometanje rane povezanosti majke i djeteta onemogućavanjem dodira i dojenja odmah nakon poroda, upotreba tehnika za ubrzavanje poroda bez ženina informiranoga pristanka, kao i carski rez bez ženina informiranoga pristanka kad je prirodni porod moguć.


Zloupotrebu medicine predstavljaju i zastarjeli, upitni ili čak opasni i u zapadnoj Europi napušteni postupci koji se i dalje rutinski rade u hrvatskim rodilištima. Takav dehumanizirani pristup rezultira gubitkom autonomije i mogućnosti žene da slobodno odlučuje o svojem tijelu i seksualnosti i negativno utječe na ženin doživljaj poroda i sebe same. Mnogim ženama porod je ostao u traumatičnom sjećanju upravo zbog osjećaja potpunoga gubitka kontrole nad svojim tijelom i pristupa lišenoga svakoga ljudskoga dostojanstva.


Ponižavajući odnos dijela osoblja prema ženi koja rađa odraz je mizogine kulture i dio patrijarhalnoga obrasca oduzimanja i negiranja ženske moći, a upravo je porod vrhunac očitovanja veličanstvene ženske moći, donošenja na svijet novoga ljudskoga bića.
Sagledavajući porodničarsko nasilje kao dio šire slike – svjetskoga fenomena nasilja nad ženama koje ima brojne oblike – RODA se pridružuje brojnim ženskim organizacijama koje obilježavaju današnji dan. Svim ženama i svim našim kćerima poželimo jedno – da hrvatska rodilišta napokon postanu mjesto nulte tolerancije na nasilje.

 

Udruga RODA
Objavljeno: 25. studenog 2011.


 

1 - 25. studenoga već se 30 godina obilježava Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama. Taj datum izabran je u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Sestre Mirabel djelovale su kao političke aktivistkinje u Dominikanskoj Republici i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu. Godine 1999. Ujedinjeni narodi službeno su potvrdili 25. studeni kao Međunarodni borbe protiv nasilja nad ženama.

2 - Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama obilježavaju se već 20 godina. Tu je kampanju 1991. pokrenula organizacija Women's Global Leadership Institute kao način podizanja svijesti o rodno uvjetovanom nasilju koje, prema UN-u, tijekom života pogađa do 70 % žena. Procjenjuje se da u cijelom svijetu svaka peta žena doživi silovanje ili pokušaj silovanja. Žene u dobi od 15 do 44 godine imaju veći rizik da dožive silovanje i obiteljsko nasilje nego rak, prometnu nesreću ili malariju.
Izvor: Global Center for Women's Leadership