...18

12-10-2011

Promjene koje osjeća trudnica:

 

 

t

j

e

d

a

n

1.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

3.

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

Sada vam je sve teže naći ugodan položaj za spavanje. Pokušajte se poduprijeti jastucima. Ako vas bole kukovi bit će vam lakše ako si u bočnom ležećem položaju stavite jastuk među noge. Namjestite jastuke tako da se možete opustiti prije spavanja. Pomokrite se prije nego što legnete.

Ako već niste, sada je već vrijeme da se pozabavite imenima, inspiraciju možete naći u vlastitoj obitelji, knjigama, na Internetu.

Ako imate problema s hemoroidima ili venama, pijte puno vode i  odmarajte noge u povišenom položaju svaki put kad vam se pruži prilika.

Primjetili ste i da su vam se grudi povećale? Kod velike većine žena, tijekom trudnoće, veličina grudi poveća se u prosjeku za 2 broja, tako da bi dobra investicija bila kupovanje dobrog grudnjaka.

Maternica je toliko velika da sada doseže otprilike visinu pupka.

Osjećaj blage vrtoglavice, te nesvjestice, normalan je tijekom trudnoće. Ovi simptomi nisu opasni ako se ne pojavljuju često te ako nisu jako izraženi. U suprotnom, svakako obavijestite svog liječnika o simptomima koje osjećate.

Budući očevi se obično ponašaju vrlo zaštitnički prema svojim trudnicama, kojima trenutno treba veliko rame za plakanje kako bi izbacile sve te “lude” trudničke hormone iz sebe. Očevi se mogu se osjećati prilično bespomoćno, slušajući stalno kako nešto ne valja i pokušavajući “popraviti” sve na što se žena žali. Tate, opustite se, u 9 od 10 slučajeva mama se treba samo malo “ispuhati”. Ne trebate odmah reagirati i ići popravljati to što vam ona govori. Pokušajte ju, bez obzira kako to možda teško zvučalo, s razumjevanjem poslušati i utješiti, te joj poklonite puno pažnje.   

 

Vaša beba: 

Proces okoštavanja se nastavlja. Jastučići na prstima su formirani i razvija se jedinstveni otisak. 

Fetus postaje sve više osjetljiv na signale iz vanjskog svijeta, a izražava svoje mišljenje lupkanjem i migoljenjem. Trenutno ima dovoljno mjesta u maternici, tako da je prilično aktivan i voli često mijenjati poze. Može često mijenjati izraze lica, zijevati, mrštiti se, dudati palac. Ako osjetite da vam trbušćić poskakuje u pravilim razmacima, ne morate se brinuti,  vašu bebu vjerojatno muči štucavica.

Osjet okusa se sve više razvija, tako da već može razlikovati slatki i gorki okus.

Mrežnica fetusa  je postala osjetljiva na svjetlo pa ako obasjate trbuh žarkim svjetlom - beba će se vjerojatno pomaknuti da bi zaštitila svoje oči.

Sluh joj je već dovoljno razvijen i može već sve dobro čuti. Brzo će se naviknuti na zvukove otkucaja vašeg srca, te ostale zvukove koje proizvodi vaše tijelo, kao što je kolanje krvi, rad crijeva i sl, no mogu je uplašiti neki neočekivani zvukovi koji dolaze izvana. Pričajte joj i pjevajte kako biste je umirli i navikli na svoj glas.

Pročitajte više o razvoju bebinih osjetila.

Beba je dugačka od tjemena do trtice oko 12.5-14 cm, te teži oko 150g.

 

Pripremila: Ana V.