17.07.2004.- Zamirnet: Reakcija na tekst u Jutarnjem

12-10-2011

Reakcija udruge Roda na članak "Dolje pelene" iz Jutarnjeg lista

Zašto su suvremene pamučne pelene bolje od Pampersica i ostalih pelena za jednokratnu upotrebu.

 

Udruga roditelja “Roda” na svojim stranicama objavila je reakciju na članak novinarke Silvije Glavić Stocca, objavljen u Jutarnjem Listu od 1. srpnja u kojem je korištenje platnenih pelena predstavljeno je kao veliki i skoro nemoguć pothvat.

Sasvim suprotno, iz udruge tvrde kako se sa stajališta sigurnosti i jednostavnosti upotrebe, višekratne pamučne pelene u potpunosti mogu mjeriti s jednokratnim pelenama. Napravljene su od pamuka, za razliku od sintetičkih jednokratnih pelena, a glačati ih nije potrebno - dovoljno ih je oprati na 60 stupnjeva, osušiti i presložiti.

Pamučne pelene u prednosti su i sa zdravstvenog stajališta, jer za razliku od jednokratnih pelena ne sadrže toksične organoklorne spojeve, koji dokazano štetno djeluju na imunitet i uzrokuju neurološka oštećenja i niz drugih komplikacija. Djelovanje upijajućih hidrofilnih supstanci koje se najčešće ističe u marketinškim sloganima, također je štetno.

Sa stajališta ekologije, goleme količine otpada koje nastaju korištenjem jednokratnih pelena, a za čiju je razgradnju potrebno čak 500 godina također jasno govore u prilog višekratnih pelena.

Na kraju, korištenje pamučnih pelena je i ekonomičnije, jer (nakon početne kupovine pelena) mjesečni trošak iznosi svega 23.50 kuna.

Kompletno priopćenje (s fotografijama i detaljnom računicom mjesečnih troškova i pregledom utrošenog vremena) možete pročitati na stranicama udruge Roda.

http://www.zamirzine.net/article.php3?id_article=318