...12

12-10-2011

 

 

t

j

e

d

a

n

1.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

2.

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

3.

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

Promjene koje osjeća trudnica:

Ovaj tjedan je i posljednji tjedan u prvom tromjesječju. Mučnine bi trebale biti sve slabije i slabije, a vaša bi se energija ponovno trebala vratiti na staru razinu. Dobra vijest jest i da kako maternica raste, počinje se izdizati iznad zdjelične kosti i neće više toliko pritiskati mokraćni mjehur. Uživajte dok možete jer u zadnjem tromjesječju beba će biti toliko velika da će vam ponovno «sjesti» na mjehur, a posjete WC-u bit će sve češće i češće. Glavobolje mogu biti učestalije u ovom razdoblju, zahvaljujući pojačanom volumenu krvi koja kola vašim tijelom.

Oko ovog tjedna vašu trudnoću mogli bi primjetiti i drugi, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoća. Također, možda već možete primjetiti tamnu liniju pigmentacije uzduž trbuha zvanu «linea negra», svakako ako ste tamnije puti.

Ako ste zaposlena trudnica raspitajte se o pravima trudnica i rodilja, kao i o zaštiti prava  trudnica, rodilja i majki male dijece.

Odmarajte se. Slušajte svoje tijelo i usporite kada osjetitie da ste umorni.

Smanjite mogućnost urinarnih infekcija dovoljnim unosom C vitamina, redovitim mokrenjem i ispijanjem barem 8 čaša vode dnevno. Zapamtite: neki lijekovi, kao i pretjerano uzimanje nekih vitamina i minerala mogu biti štetni – zato se uvijek savjetujte sa svojim liječnikom i ne uzimajte ništa od tih preparata na svoju ruku.

 

   
   

 

Vaša beba:  

Ovim tjednom završava najkritičnije razdoblje razvoja fetusa, a placenta preuzima glavnu riječ u proizvodnji hormona, čime vjerojatnost spontanog pobačaja znatno opada.

Do sada su skoro svi organi vaše bebe formirani. Oni će nastaviti rasti i razvijati se sve do kraja trudnoće. Bebini bubrezi počinju s proizvodnjom i izlučivanjem urina, posljedica toga je akumuliranje amnionske tekućine (plodne vode oko fetusa). Živčani sustav započinje s radom. Mišići počinju pokazivati prve refleksne pokrete, no fetus ih još ne može izvoditi svojevoljno. Pretpostavlja se da signale mišićima šalje leđna moždina, a ne mozak koji još nije dovoljno razvijen.   

Prsti te palac na rukama i nogama su odovjeni, a kosa i nokti počinju s rastom. Genitalije počinju dobivati svoj konačni oblik.

Na kraju prvog tromjesječja fetus izgleda već kao mala beba, a dugačak je od tjemena do trtice oko 61 mm, te teži oko 9-13 g.

Pripremila: Ana V.