05.04.2004. - Večernji list - Loši uvjeti na odjelu babinjača u Petrovoj bolnici u Zagrebu

12-10-2011

ODJELU BABINJAČA U PETROVOJ BOLNICI U ZAGREBU

 

Nakon porođaja u istoj sobi s narkomankama

 

Ionako osjetljivim babinjačama najviše smeta to što ih je u sobama i do dev et, a kupaonici se pere njih 30-ak * Pretrpane sobe, prljave kade i zahodi te neljubaznost osoblja svakodnevica su na Odjelu za babinjače u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Budući da na mnoga pitanja ne dobiju odgovor, mlade majke koje borave na tom odjelu to zbunjuje i plaši.

 

Što prije doma 


    - Jedva sam dočekala da beba i ja napokon dođemo kući. Nikako se nisam mogla priviknuti na loše uvjete. Na tri zahoda ide čak 60 žena! Najviše sam bila zabrinuta zbog dojenja, imala sam velikih problema, a nitko od osoblja nije se potrudio o tome razgovarati sa mnom. Jedna sestra bila je posebno neljubazna. Kada sam je zamolila da mi pomogne, izderala se na mene, pa sam odustala - ispričala je Maja, koja se mirno naspavala tek kad se vratila iz bolnice prije nekoliko dana.
    Prof. dr. Ivan Kuvačić, ravnatelj Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, kaže kako shvaća da rodiljama nije ugodno u sobama s još osam, devet žena.
    - Kod nas je specifična situacija jer dolaze rodilje iz različitih krajeva zemlje. Imamo i alkoholičarki, narkomanki... - nastavlja prof. dr. Kuvačić. Napominje da se kupaonice čiste desetak puta na dan, ali uvijek ima žena s lošim higijenskim navikama.
    Novorođenčad se hodnikom prevozi svaka dva-tri sata majkama na dojenje. Od 23 sata navečer do 6 sati ujutro bebe se ne donose majkama, nego se hrane na bočicu.

Izdajanje u istu posudu 


    - Izdajale smo se u istu posudu, a tim mlijekom bebe su se trebale hraniti tijekom noći. Čula sam od sestara kako to mlijeko daju nedonoščadi, dok ostale bebe hrane umjetnim - kaže mama koja je prije nekoliko dana bila na Odjelu. Najviše joj je smetalo, kaže, to što im nitko od osoblja nije o tome ništa rekao.
    Vedrana Valčić, predsjednica Udruge Roda, potvrđuje da se novorođenčad u rodilištu hrani nadomjesnim mlijekom, a da se izdojeno mlijeko prokuhano daje nedonoščadi.
    Prof. dr. Kuvačić tvrdi da su to dezinformacije te kako uvijek paze na to da svako dijete dobije majčino mlijeko. Negira, usto, i priče o čestim infekcijama novorođenčadi zbog neispravna uređaja za sterilizaciju.
    - Uređaj za sterilizaciju je star, ali radi. Kad više neće raditi, nabavit ćemo novi. Stanje je posljednjih dana baš iznimno dobro. Na Odjelu nemamo niti jedan slučaj sepse. Ljudi koji šire takve priče trebali bi u zatvor - kaže I. Kuvačić. Slaže se s tim da je bolnička oprema u lošem stanju, no dodaje kako je, zbog nedostatka novca, teško dobiti novu.
    Vedrana Valčić kaže da je u Petrovoj, ali i u ostalim hrvatskim rodilištima, prijeko potrebna humanizacija porođaja.
    Smatra da je, uz bolje bolničke uvjete, najvažnije poboljšati komunikaciju među osobljem i pacijenticama. Jer, mladim majkama potrebni su stručni savjeti.
    Što mislite o stanju u hrvatskim rodilištima ?

Lada NOVAK